El setembre de 2009 el Consell Regulador del Priorat aprobava una nova distinció per als vins del Priorat que suposava un pas més per a identificar vins amb el territori. Es tracta dels ‘Vins de Vila‘, una designació que aprofundeixen en un concepte clàssic dins de la cultura vinícola: el vi de poble , que parteix de la base que tot i mantenir una tipicitat comuna existeixen diferències reconeixibles entre vins elaborats en diferents zones dins d’una mateixa denominació d’origen. És la primera vegada que a Espanya es va més enllà de les denominacions genèriques o, com a màxim, de les subzones, per donar un reconeixement legal als noms dels seus pobles a l’etiqueta.
L’objectiu d’aquest projecte, segons els responsables de la DOQ Priorat, és fer un pas endavant en la línia de reforçar la identitat dels pobles d’aquesta denominació d’origen subratllant encara més els seus llaços amb els seus vins. De fet, una de les característiques dels vins de Priorat més valorades pels experts és la seva alta fidelitat al sòl d’origen, és a dir, al terrer.
Per establir les subzones vinícoles s’han tingut en compte variables geogràfiques, ambientals, climàtiques, vitivinícoles, socials, històriques i econòmiques, a través de les quals es fixa l’arrel social del vi amb les arrels culturals de cada població, s’identifica el vi amb cadascuna de les realitats socials de les subzones de la DOCa Priorat, les quals van més enllà dels límits administratius existents.
El vi de vila és aquell vi obtingut a partir de raïm procedent de les parcel·les vitivinícoles dins de la Denominació d’Origen Qualificada Priorat i incloses dins d’una mateixa zona de producció o vila.
A Vinateria Tot Vi podreu trobar els següents vins qualificats amb la designacio´Vins de Vila’:
Vi de la Vila de Torroja: Elaborat amb un raïm garnatxa i carinyena de 55-75 anys. Envellit durant 24 mesos en barriques de roure francés de segon vi. Vinya cultivada sobre una filosofia de mínima intervenció d’aquesta i sota els paràmetres d’agricultura biodinàmica.
Gratallops 2011: El most fermenta a temperatura controlada en petites tines de fusta, amb bellugades periòdiques, realitzant la fermentació malolàctica en barriques. Es cria en barriques noves de roble francés durant 18 mesos.